Strækmærker

Strækmærker. Du kender dem. De føles helt utrolig iøjnefaldende og synlige for dig, selvom du forsøger alt for at skjule dem under et lag tøj. Ikke nok med, at de forstyrrer dit blik, så medfører de også negative tanker og spørgsmål hos de fleste. Dette fører ofte til, man forsøger alt for fjerne dem.

Hvad er strækmærker?

Selvom det kan være utrolig generende udseendemæssigt, og du har mest af alt lyst til at gemme strækmærkerne langt væk fra andre, så er det helt normalt og naturligt. De fleste mennesker får faktisk strækmærker på et tidspunkt i deres liv. Strækmærker er skader, som sker i kroppens underhud. De omtalte strækmærker kan ses som blålige og rødlig striber i huden. Strækmærkerne forsvinder desværre ikke helt, men med tiden vil de fleste strækmærker dog falme og gøre, at de fremstår mindre synlige i huden.

Hvorfor får man strækmærker?

Strækmærker opstår som nævnt i kroppens underhud og på grund af en hurtig eller kraftig overstrækning af de elastiske fibre i huden. Alle kan få strækmærker – både kvinder og mænd. Strækmærker opstår, når huden strækkes mere end, hvad huden kan følge med, hvilket gør, at huden “revner”, og strækmærkerne kommer til syn i hudens overflade.

Graviditet, vægttab og hurtig vækst:

At huden bliver strukket mere end, hvad den kan følge med til, kan ske i forhold til en hurtig øget vægt eller modsat, hvis du taber vægt hurtigt. Derudover i forbindelse med graviditet vokser kroppen og ens vægt hurtigt, hvilket også kan resultere i, at huden på maven f .eks. ikke formår at følge med. Derfor er det meget naturligt, at gravide kvinder får strækmærker i huden i forbindelse med graviditeten.

Strækmærker er helt ufarligt, og den eneste bivirkning udover udseendet kan være, at der kan være en smule kløe ved strækmærkerne.

Hvor får man strækmærker?

Strækmærker kan opstå de fleste steder og områder på kroppen. Oftest er de til at finde ved de steder på kroppen, hvor vi ophober mest fedt. Det er derfor steder såsom maven, mellem lårene, på brysterne,  på overarmenene, hvor man typisk kan finde de farvede striber i huden. Dog opstår strækmærker også andre steder. 

Behandling af strækmærker:

Hvis du læser dette for at finde en behandling af strækmærker, så må vi desværre skuffe dig. Der findes ingen videnskabelig bevist behandling til at fjerne strækmærker helt i huden. Dog er løbet ikke helt kørt, for selvom der ingen behandlinger findes, så er der nogle ting, du kan gøre for at formindske synligheden og forebygge strækmærker.

Forebyg strækmærker:

Det er vigtig at drikke rigelig med vand, da hudens smidighed mistes, når du er dehydreret. Ved dehydrering vil du nemlig være mere tilbøjelig til at udvikle strækmærker. Motion og træning kan samtidig også være med til at forebygge strækmærker. Dog skal du være opmærksom på, at i forbindelse med et stort vægttab, får du også strækmærker, hvis du taber dig for hurtigt, som ændrer hudens elasticitet.

Olie som behandling:

Dette kan være et stort projekt at finde ud af, hvordan du får strækmærker væk eller formindsker synligheden af strækmærker. Der findes et hav af forskellige behandlinger, creme og produkter, som lover at få strækmærker væk.

Argan olie mod strækmærker:

Hvis du ønsker at formindske synligheden af dine strækmærker, kan du anvendes vores populære argan olie på din hud.

Olien har, pga. af sit indhold af både e-vitamin, a-vitamin og omega fedtsyre, en opstrammende og regenererende effekt, som vil gøre, at strækmærkerne virker mindre synlige i din hud. Med indholdet af e- og a-vitamin gør olien også huden mere smidig. Behandlingen med argan olie kan dog desværre ikke få strækmærker helt væk i huden, men kan gøre strækmærkerne mindre synlig med tiden.

Læs mere om vores argan olie lige her